نوشته های تازه

ترخیص موقت «ته‎لنجی» در استان با ۳ شرط جدید/ آئین نامه جدید در شورای امنیت ملی

مرحله جدید تخلیه کالای همراه ملوانی در شرایطی آغاز شده که طرح پیشنهادی استان برای اینکه تکلیف این موضوع در درازمدت مشخص شود، در انتظار تایید شورای عالی امنیت ملی می باشد. از اواسط اسفندماه که ابلاغیه کرباسیان رییس کل گمرک ایران به استان های جنوبی ارسال شد، محدودیت های جدی بر سر تخلیه کالای […]

اشتراک گذاری
06 خرداد 1395

مرحله جدید تخلیه کالای همراه ملوانی در شرایطی آغاز شده که طرح پیشنهادی استان برای اینکه تکلیف این موضوع در درازمدت مشخص شود، در انتظار تایید شورای عالی امنیت ملی می باشد.

از اواسط اسفندماه که ابلاغیه کرباسیان رییس کل گمرک ایران به استان های جنوبی ارسال شد، محدودیت های جدی بر سر تخلیه کالای همراه ملوانی پیش آمد.

از یک طرف تخلفات پیش آمده در این زمینه وجود داشت که عمده کالاهای وارد شده به عنوان ته لنجی کنترل استاندارد و بهداشت را طی نمی کرد و بعضا بیش از میزان پیش بینی شده وارد می گردید و حقوق دولتی هم استیفا نمی شد که اراده دولت برای اهرم های نظارتی و محدودیت بیشتر را فراهم کرد.

از طرف دیگر جامعه محلی شامل ملوانان، لنج داران و بازاریان استان های جنوبی خصوصا بوشهر نقطه دیگر این تصمیم بودند که با محدودیت های پیش آمده متضرر گردیده و بنادر کوچک استان از رونق افتاد.

براساس آمار رسمی، در استان بوشهر ۱۰ هزار نفر به صورت مستقیم از ته لنجی امرار معاش می کنند و ۴۰ هزار نفر هم به صورت غیرمستقیم از آن برخوردار هستند.

نهایتا پس از وقفه حدود دو ماهه در امر تخلیه ته لنجی در استان بوشهر که منجر به اعتصاب بازار برخی شهرهای بندری شد، اواسط اردیبهشت ماه لنج هایی که قبل از ابلاغیه کرباسیان (۱۸ اسفند) در بنادر پهلوگیری کرده بودند تخلیه شدند و از دو روز پیش هم تخلیه لنج هایی که قبل از ابلاغیه گمرک به سفر رفته بودند و در ماه گذشته به استان بازگشتند، آغاز گردید.

گویا اجناسی که هم اکنون در لنج ها هستند به عنوان دو سفر لنجداران محاسبه می شود. پیش از این ملاک سفر برای ته لنجی به فراخور مناطق مختلف بین ۴ تا ۶ سفر در سال متغیر بوده است.

اما برای ساماندهی ته لنجی در کوتاه و بلند مدت، مسئولان استان از تدوین طرحی خبر داده اند که در آن حقوق ملوان، لنج دار و بازار استان تامین می شود، اما این موضوع قطعیت نیافته و نیازمند تایید شورای امنیت ملی می باشد.

گویا در طرح پیشنهادی، شرط بیمه یکساله ملوانان که اکنون بابت هر سفر دریایی انجام می شود در نظر گرفته شده، ضمن اینکه واردکننده با دریافت مدارک مثبته گمرکی (اصطلاحا پته سبز) مانعی برای جابجایی و فروش کالاهای مشمول ته لنجی در محدوده استان ندارد.

طبق خبرهای دریافتی،  همچنین مصوب شده هر ماشینی که ته لنجی تخلیه می کند باید مبلغ ۳۰۰ هزار تومان به حساب شهرداری آن منطقه واریز نماید.

همچنین میزان ترخیص کالاهای ته لنجی بر اساس ظرفیت لنج‌های تجاری تعیین شده که قید “تجاری” برای آن منجر به نگرانی در شناورهای با تناژ کوچکتر شده که از گردنه فعالیت در قالب ته لنجی خارج شوند.

معاون سیاسی امنیتی استانداری بوشهر که امروز در نشستی خبری حضور یافته بود، توضیحاتی هم درباره موضوع ته لنجی داد و گفت: دستور تخلیه کالاهای قبل و بعد از ابلاغیه رییس گمرک ایران که در بنادر مانده بودند صادر شده و در حال انجام است، ولی برای حل بلند مدت این موضوع، آئین نامه ای در استان تدوین شده که برای تایید نهایی به شورای عالی امنیت ملی ارسال گردیده است و به زودی ابلاغ می شود.

فتح الله حقیقی با بیان اینکه ۱۰ هزار نفر به صورت مستقیم و ۴۰ هزار نفر غیرمستقیم در استان با ته لنجی مرتبط می باشند، افزود: طرح جدید استان برای تقویت معیشت این گروه است، طوری که حقوق ثابت و بیمه یکساله برای ملوانان در نظر گرفته شود و لنج دار و بازاری هم که قبلا در این خصوص فعالیت شان دارای ریسک بود، فعالیت سامان مندی می یابند. البته نمی توان توقع داشت هر میزان جنسی که در لنج است را ته لنجی نامید و بدون عوارض وارد کرد یا انتظار داشت تاجرانی که اهل این استان نبودند ولی قبلا بیشترین سود ته لنجی به جیب آنها می رفت، همچنان از این موضوع به شکل قبل برخوردار باشند، بلکه جابجایی و فروش کالاهای ته لنجی در استان بدون مانع و محدودیت است.

حقیقی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا درباره همه جوانب طرح جدید ته لنجی بررسی کارشناسی صورت گرفته یا صرفا یک مدل برنامه ریزی است؟ اظهار داشت: حدود ۳ ماه گذشته در حال چکش کاری این موضوع بوده ایم و از جوانب مختلف بررسی شده که بزودی پس از تایید شورای عالی امنیت ملی، آئین نامه اش ابلاغ می شود.

حالا با توجه به شروع تخلیه شناورهای باقی مانده در بنادر، لنج داران و بازاریان در انتظار آئین نامه جدید ته لنجی هستند تا ببینند فعالیت در قالب ته لنجی با چه شرایطی مواجه می شود؟

انتظار می رود ضمن تسریع در ابلاغ آئین نامه مربوطه، همه ظرافیت ها و جوانب این امر دیده شود تا در شرایطی که بازار استان طی حدود ۳ ماه گذشته در افت و خیز مقوله ته لنجی بوده و بسیاری از لنجداران معتقدند در این مدت درامد خاصی نداشته اند، شرایط مطلوبی برای فعالیت پیدا کنند و در کنار آن حقوق دولتی هم پرداخت شود.

منبع: خلیج فارس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *