Sun05202012

Last update03:25:08 PM GMT

Back گردشگری گردشگری کشاورزی دارو خانه ای در یک نگاه (محمد علی دردانه)

دارو خانه ای در یک نگاه (محمد علی دردانه)

گیاه دارویی آلوئه ورا با نام فارسی صبرزرد، صبر تلخ و نام محلی گل قبر و چادروا یکی از گونه های بسیار مهم و دارویی است که در استانهای جنوبی کشور بخصوص در بوشهر و هرمزگان در فضای باز کشت می شود.

حدود 5 هکتار از این گیاه دارویی نیز در حوزه شرکت تعاونی تولید دشت طلحه کشت شده است.

نخستین بار مصری ها این گیاه را برای درمان زخم ها، سوختگی ها ،عفونت ها و گزیدگی حشرات استفاده کردند.

 

شکارچیان آفریقایی ژل را بر بدن خود می مالیدند تا عرق نکنند و بدن آنها بوی بد نگیرد.

این گیاه سابقه بسیار طولانی 6000 ساله دارد که در غار نوشته ها و معابد باستانی مصر کشف گردیده است.

آلوئه ورا گیاهی چنان گرامی بود که افراد برای حضور در مراسم پس از مرگ فرعون باید تحفه ای از آلوئه ورا تقدیم می کردند.ارسطو آلوئه ورا را برای درمان سربازان اسکندر کبیر توصیه کرد.

این گیاه در دوره ساسانیان برای ضد عفونی کردن معبدهای عمومی سوزانده و از دود آن استفاده می نمودند.

خصوصیات گیاه شناسی :

آلوئه ورا گیاهی دائمی است که  به صورت وحشی یا اهلی می روید.این گیاه بوته ای ، دائمی با ارتفاعه 70 تا 90 سانتی متری و برگهای ضخیم و گوشتی و سرنیزه ای شکل ،فاقد دمبرگ،حاشیه برگ دارای خارهای نوک تیز بوده و برگها به صورت قاعده ای قرار گرفته اند.

هر گیاه به تدریج 16 تا 22 برگ تولید می کند که وقتی بالغ شدممکن است وزن هر برگ آن تا یک کیلوگرم برسد.این گیاه فاقد ساقه حقیقی است. انتهای دمبرگها به صورت غلافی روی همدیگر قرار می گیرند و تشکیل ساقه می دهند. اندام زیر زمینی گیاه صبر زرد به دو بخش تقسیم می شود.بخش اول ریشه ها هستند که کار جذب مواد غذایی و آب را به عهده دارند و بخش دوم ریزوم ها که مسئولیت زاد آوری ،تولید پاجوش و ایجاد گیاه جدید را به عهده دارد.

گل ها بر روی گل آذین سنبله ای به طول 1 تا 5/1 متر ظاهر می شود.

در گونه ای که گل زرد رنگ هستند در فصل زمستان ظاهر و در گونه با گل قرمز، در فصل پاییز ظاهر  می شود.

از ژل یا محتویات برگ صبر زرد جهت مصارف دارویی استفاده می گردد.

حضور ترکیبات و مواد مختلف در گیاه صبر زرد موجب خواص دارویی متعدد آن می شود. ژل گیاه صبر زرد در اغلب موارد زرد است.

این گیاه به واسطه توانایی هایش برای التیام سوختگی شناخته می شود اما این همه آن چیزی نیست که این گیاه می تواند انجام دهد.

چهار خاصیت در گیاه صبر زرد موجود است که برای  درمان بیماریهای مختلف استفاده می شوند این چهار خاصیت مهم ضد التهاب، ضد قارچ، ضد میکروب و احیاء کننده از نو سازنده و نشاط بخش است.

 

در ذیل مختصرا به بیان تعدادی از مصارف دارویی این گیاه به اختصار می پردازیم.

1-التیام سوختگی:سوختگی های درجه 3 را 6 برابر از داورهای رایج درمان می کند.

2-ضد التهاب .

3-نرم کننده مفاصل -تقویت کننده بدن-تمیز کننده روده.

4-به حداقل رساندن کلسیم در بدن و تسریع در جذب آن و جلوگیری از پوکی استخوان.

5-بهبود قاعدگی و درمان دردهای قاعدگی در زنان

6-درمان سرما خوردگی - برطرف کننده اسهال خونی

7-درمان خراشیدگی و ساییدگی - جوش غرور جوانی ، تاول ها،پوست ترک خورده، بریدگی، زخم های لثه، آفتاب سوختگی ،زخم های پوستی و ...

8-شربت صبر زرد برای گرما زدگی بسیار مفید است.

9-استفاده از ژل آن پس از اصلاح روزانه آقایان اثری اعجاب انگیز بر روی پوست باقی می گذارد.

« با مصرف مداوم صبر زرد سلامتی، شادابی، نشاط و جوانی خود را بیمه کنید.»

.......................................

منابع:

1-رضایی محمد باقر 1379. تهیه کرم از ژل صبر زرد-شناخت گیاه صبرزرد و ترکیبات دارویی و شیمیایی آن

2-محمدی غلامرضا 1373.صبرزرد

3-سرطاوی کهزاد1383.گیاه دارویی صبرزرد

نظرات    

 
+1 # مرشدی
1390-05-27 17:21
ضمن تشکر از اقای دردانه.اگرممکن است درمورد خواص سایر گیاهان دارویی روستایمان مانند سپستان وآویشن و....هم مطلب بنویسید
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
+1 # رفیق
1390-05-27 20:29
احسنت کی میدونست این الوئه ورا که بسادگی از کنارش می گذشتیم اینقدر خاصیت داره.
بیشتر بنویسید تا حداقل به داروخانه طبیعت بیشتر توجه کنیم.
دستتان درد نکنه مهندس
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
+1 # ارباب بزرگ
1390-05-28 10:10
از کارهای خوب شما سپاسگزاریم.
ارباب بزرگ با شماست.
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
0 # حسینی
1390-05-28 16:15
سلام بر مهندس دردانه
مطلب زیبای شما را با دقت خواندم .خیلی خیلی خوب و زیبا بود.امیدواریم همه با هم تلاش کنیم فرهنگ عمومی روستا بالا رود و از مزایانی طبیعت نیز به بهترین شکل استفاده کنیم
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
0 # جعفری
1390-05-29 23:50
عالی بود .استفاده کردیم مهندس
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
0 # يك كشاورز
1390-05-30 12:03
سلام مهندس خيلي لذت بردم از متن بالا...
در اينجا لازم ميدونم چند نكته به توضيحات شما اضافه كنم:
اول اينكه گياه آلوئه ورا از جنس آلوئه و گونه ورا ميباشد ، اين گياه داراي خواص زيستي و گياهشناسي زيادي است ولي رنگ گل آن فقط زرد است و گونه اي كه از آن به عنوان آلوئه وراي گل قرمز ياد ميشه( گاها در بين مهندسين كشاورزي و حتي اساتيد دانشگاه هم ديده ميشه) در واقع گياهي مشابه كه داراي جنس يكسان(آلوئه) ولي گونه متفاوت است(litoalis) و با گونه aloe vera متفاوت است. گونه ديگري كه با گل قرمز ديده ميشود aloe barbadensis است كه باز هم با گياه آلوئه ورا شباهت زيادي ولي اندكي تفاوت دارد.....
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
+1 # يكي به نام من
1390-05-30 12:04
سلام
:P
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
+1 # دردانه
1390-05-31 12:17
درجواب یک کشاورز.از راهنمایی شما بسیار سپاسگزارم.کاش میشد خود را بیشتر معرفی کنید تا بتوانم بیشتر از شما بیاموزم.هرکس یک حرفی به من بیاموزد مرا بنده خود کرده است(مولاعلی ع).
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
+1 # بیشتر بدانیم
1390-05-31 22:12
فواید آلوئه ورا برای پوست





از آلوئه ورا در كرمهای مرطوب كنننده پوست و كرمهای التیام دهنده پوستی و بسیاری از كرمهای موضعی استفاده می‌شود.


قسمت اول:از آلوئه ورا چه می‌دانیم؟
قسمت دوم: آیا ترکیبات و فواید آلوئه ورا را می‌شناسید؟

از آلوئه ورا در كرمهای مرطوب كنننده پوست و كرمهای التیام دهنده پوستی و بسیاری از كرمهای موضعی استفاده می‌شود.
آلوئه ورا بعلت داشتن خواص ضد میكروبی در درمان بسیاری از زخمها و جراحتها و سوختگیها- اگزما – تاول– گزیدگی زنبور و نیش حشرات- بریدگی – كوفتگی – آفتاب سوختگی و آكنه موثر است. بنابراین استفاده از این گیاه نه تنها در كرمهای موضعی بلكه در كنترل بسیاری از بیماریها و اختلالات پوستی سودمند می‌باشد.
مزایایی كه سبب می‌شود آلوئه ورا برای مصارف پوستی استفاده گردد عبارتند از:

1- در درمان تركهای پوستی و خشكی پوست موثر می‌باشد ، بخصوص اگزمای دور چشم یا پوستهای بسیار حساس.

2- روغن یا كرم آلوئه ورا برای پوستهای خشك مناسب بوده و سبب نرم شدن و براق شدن پوست می‌گردد.

3- با رساندن اكسیژن بیشتر به سلولهای پوست، سبب ترمیم بافت پوست می‌گردد.

4- پوستهایی كه در اثر آفتاب ، سوختگی پیدا كردند را نرم می‌كند.

5- سلولهای پوستی مرده را از بین می‌برد و سلولهای جوان جایگزین شده بنابراین پوست را تازه و درخشان می‌سازد.

6- مانع از پیری پوست و چروك آن می‌گردد.

7- شدت رنگدانه های پوستی راكاهش داده بنابراین سبب كم رنگ شدن لكه های پوستی می‌شود و می‌تواند لكه‌های سر سیاه را نیز از بین ببرد.

8- آلوئه ورا سبب افزایش قدرت جذب رطوبت پوست گردیده و پوست را انعطاف پذیر ساخته بنابراین بهترین مرطوب كننده برای پوست می‌باشد.

9- در پیشگیری از بیماریهای پوستی موثر می‌باشد.

10- بعلت داشتن كلاژن و ویتامین Eالاستیسیته و نرمی‌پوست را افزایش داده و سبب باقی ماندن رطوبت در پوست می‌گردد.

11- pH آن نزدیك به pHپوست است.

12- از آلوئه ورا بعلت داشتن خواص ضد سو ختگی می‌توان در كرمهای ضد آفتاب استفاده كرد.

13- در درمان ترك بین انگشتان پا كه یك بیماری قارچی است موثر است (بر گرفته از یك مقاله در مجله انگلیسیBritish Journal of General Practice ).

14- لوسیون آلوئه ورا بعنوان پاك كننده برای پوست كاربرد دارد.

15- تاثیر خنك كنندگی بر روی پوست دارد بنابراین در كلد كرمها ( cold cream )كاربرد دارد.

در واقع استفاده از آلو ئه ورا در محصولات آرایشی – بهداشتی بخصوص كرمهای ضد چروك – مرطوب كننده های پوستی- رژ لب ها- ماسكها ی صورت و كرمهای پاك كننده و كلد كرمها (cold cream) بسیار مناسب و مفید می‌باشد.

فواید آلوئه ورا برای مو
یكی از راههای كنترل و درمان كم پشتی موی سر استفاده از آلوئه ورا است. بسیاری از مردم از محصوالات گوناگونی كه حاوی آلوئه ورا می‌باشد برای ضخیم شدن مو و سلامت آن استفاده می‌كنند كه یكی از روشها استفاده از ژل آلوئه ورا می‌باشد.
آلوئه ورا حاوی آنزیمهایی است كه عامل محركی برای تولید و رشد موهای جدید هستند، مكانیسم عملكرد آن بگونه ای است كه سرعت جریان گردش خون را افزایش داده بنابراین پاپیلای پوستی (زائده بافتی ریشه موی سر) را فعال نموده و سبب افزایش تغذیه فولیكولهای مو می‌گردد. در واقع آلوئه ورا بعنوان یك ماده جادویی در جهت افزایش و رشد موها شناخته شده است. همچنین بعلت خواص ضد باكتری و قارچی كه دارد مانع از ایجاد شوره سر می‌گردد. این گیاه برای كنترل عفونتهای قارچی مثل بیماری كچلی (كرم حقله دار) نیز مفید است. مستندات و مداركی از كشورهای هند و امریكا پیدا شده است كه در آنجا از این گیاه برای تقویت موی سر استفاده می‌شده است. بنابراین آلوئه ورا برای رشد و تقویت مو – ایجاد نرمی‌– براقیت و كنترل ریزش مو و كنترل خشكی مو بسیار مناسب است. از آلوئه ورا می‌توان در شامپو ها و نرم كننده های موی سر استفاده كرد و تجربه نشان داده كه استفاده از اینگونه محصولات سبب تسریع جریان خون و در نتیجه كاهش استرس و هیجانات روحی می‌گردد. آلو ئه ورا دارای بویی مطبوع و آرامش بخش است و ژل این گیاه در بسیاری از صابونها، شامپو ها، نرم كننده های مو و انواع محصولات آرایشی - بهداشتی كاربرد دارد.

معمولا شامپو ها و نرم كننده های حاوی آلوئه ورا شامل مخلوطی از ویتامینهای مناسب مو، عصاره های گیاهی و روغنهای طبیعی می‌باشند و محصولات حاوی آلوئه ورا برای انواع مختلف موها نظیر خشك ،نازك ، چرب و معمولی مناسب است.



مضرات احتمالی آلوئه ورا
1- ژل آلوئه ورا برای استعمال خارجی، ماده بی خطری است اما در موارد نادری ممكن است سبب واكنشهای آلرژیك گردد.
2- ژل آلوئه ورا در درمان زخمهای عمیق موثر نیست و شیره آن می‌تواند سبب گرفتگی یا اسهال روده ای شدید گردد.

3- زنان شیرده یا باردار نباید از این ماده استفاده كنند زیرا ممكن است سبب انقباضهای رحمی‌گردیده و سقط جنین را تحریك كند .

4-این ماده ممكن است سبب تشدید اولسرها، بواسیر، التهاب دیورتیكول، كولیت یا سندرم روده تحریك پذیر (IBS) گردد.

5-مصرف طولانی مدت این ماده سبب وابستگی به آن می‌شود یا تعادل الكترولیتی را مختل می‌سازد . كودكان زیر 12 سال نبایستی از این گیاه مصرف كنند.

6-تداخلهای احتمالی: مصرف طولانی و مزمن شیره آلوئه می‌تواند سبب كمبود پتاسیم گردد.



پرورش آلوئه ورا در منزل
برای مصارف عمومی‌می‌توان گیاه آلوئه ورا را در منزل پرورش داد. كشت آن بسیار راحت است و فقط نیاز به زهكشی خوب، دمای معتدل و آب مناسب دارد. انواع آن در خاك شنی، كه آب را خوب جذب می‌كند و در نور كم كشت می‌شود.
البته اگر كه دمای محیط بیرون حدود Cº 4/ 4 یا Fº 40 باشد می‌توان آنرا به داخل منزل منتقل كرد. این گیاه می‌تواند در تمام مدت در مقابل نورخورشید هم قرار گیرد ولیكن بایستی تعداد دفات آبیاری آن را افزایش داد، البته زمانی می‌بایست به آن آب داد كه خاك آن رو به خشك شدن رود. در واقع این گیاه نیاز به آب كمی‌دارد به همین دلیل در مناطق گرمسیر نظیر مناطق جنوبی ایران به وفو ر یافت می‌شود.
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
+1 # خداقوت
1390-06-06 22:33
باتشکرازمهندس دردانه هم بخاطراین مطلب علمیش هم بخاطراینکه که کشتی به گل نشسته تعاونی رو به ساحل رسونده روزی بودتعاونی برق نداشت باسکول نداشت آب نداشت سوله هم نداشت حق مردم خورده میشدولی حالا به لطف خدا و....مردم قضاوت کنید
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
0 # عالی نزاد
1390-06-14 18:46
دستتان درد نکنه .مطلب زیبایی بود. کاش در مورد راهکارهایی فروش بهتر محصول خرما هم می نوشتید تا مردم اینقدر بازیچه دلالان نشوند.
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
0 # عباس
1390-07-11 00:44
عالی بود مهندس
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
0 # آسمانه
1390-07-29 18:19
مطلبتون عالی بود.آلوئه ورا یک گیاه معجزه انگیزه هنوز مونده تا بدونیم چیه.
-فقط من متوجه نشدم که به صورت طبیعی ازش استفاده کنیم یا مانور رو کرم و محصولات دیگرش بود؟
- لطفا جزییات استفاده ازش هم بیان فرمایید آخه میگن باعث خشکی پوست میشه؟
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
0 # شقایق
1390-10-15 14:21
سلام ، تشکر استفاده کردیم عالی بود .
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 
 
0 # یحیی جوکار
1390-11-27 18:25
باسلام خدمت آقای مهندس دردانه.مرد تعهدوپاکی وخدمتگزاردلسوز کشاورزان پاک وزحمت کش روستا.من ازتمام زحمات مهندس دردانه چه دربخش کشاورزی وچه دربخش فرهنگی ودینی تشکر وقدردانی میکنم.ایشان بعنوان بازویی قوی درمسائل فرهنگی مسجدصاحب الزمان عجل الله تعالی فرجه الشریف به من کمک ویاری میدهند.پاداش کارهای اونزد هستی بخش است.آقای مهندس متشکرم
پاسخ | پاسخ همراه نقل قول | نقل قول | گزارش به مديريت
 

اضافه‌ كردن نظر